Slaapapneu

Krijg je eigenlijk wel een goede nachtrust?

Slaap is belangrijk voor het behoud van onze gezondheid, omdat het ons lichaam en onze hersenen in staat stelt om uit te rusten en informatie van de dag te verwerken. Een goede nachtrust verloopt in cycli, waarbij we van een lichtere slaapfase naar diepere fases gaan. De REM-slaap is de fase waarin we dromen en ons lichaam niet beweegt, behalve onze ogen (daarom heet het Rapid Eye Movement: REM).

Onderbroken slaap betekent dat we niet genoeg diepe slaap krijgen. Dit kan het gevolg zijn van wakker worden door lawaai, stress en angst, opwinding of door een aandoening die slaapapneu wordt genoemd. Als je slaapapneu hebt, word je ’s nachts heel vaak wakker door een dalend zuurstofgehalte. Dit kan komen doordat je luchtwegen worden geblokkeerd (obstructieve slaapapneu) of door je centrale zenuwstelsel (niet-obstructieve slaapapneu). Mensen met slaapapneu hebben soms niet eens door dat ze wakker worden omdat hun lichaam van een diepe slaapfase overgaat naar een lichtere slaapfase.

Langdurige slaapapneu kan een heleboel complicaties veroorzaken, waaronder stress, angst, maag-darmstoornissen, pijnsyndromen, algemene vermoeidheid en een verminderde werking van het immuunsysteem.

Hoe wordt slaapapneu gediagnosticeerd?

Als je ervan verdacht wordt slaapapneu te hebben, ga je normaal gesproken naar een ziekenhuis of kliniek om een slaaponderzoek te laten doen. Er worden meerdere factoren gemeten, zoals zuurstofniveaus, een EEG (om hersenactiviteit te meten) en soms lichaamsbeweging. Dit betekent veel draden en machines die aan het lichaam vastzitten, wat het moeilijk kan maken om te slapen!

Thuistests kunnen ook een eerste indicatie geven van slaapapneu aan de hand van het zuurstofgehalte in het bloed, lichaamsbewegingen en de hartslag die de slaapfases kunnen laten zien. Het CardiacSense medische horloge is een multi-sensor in een eenvoudig horlogeformaat. Omdat het sensoren heeft die het zuurstofgehalte in het bloed (SpO2-monitor), lichaamsbewegingen en de ademhalingsfrequentie (ademhalingsmonitor) kunnen meten, is het een krachtige aanwinst voor slaaponderzoek thuis naast uw andere slaapmonitorapparaten.