Asymptomatisch boezemfibrilleren

Ambulante monitoring:
bekende en onbekende aandoeningen in de gaten houden

Soms kunnen we voorkomen dat we een ernstige ziekte ontwikkelen of ergere symptomen krijgen door de signalen vroeg op te vangen. Continue monitoring kan professionals in de gezondheidszorg helpen om de gezondheidsstatus van hun patiënten vaker te controleren en aandoeningen op te sporen waarvan ze zich misschien niet eens bewust zijn. 

Het monitoren van signalen van het hart kan een schat aan informatie over onze gezondheid opleveren. Ambulante monitoring is een vorm van monitoring die gedurende 24 uur plaatsvindt in plaats van alleen tijdens een doktersafspraak, waarbij rekening wordt gehouden met uw gedrag, slaap en activiteiten in plaats van slechts op één moment. Naar de dokter gaan kan zelfs leiden tot een hogere bloeddruk als gevolg van stress tijdens de afspraak!

Je gezondheidstoestand in de gaten houden

Als je een gediagnosticeerde hartaandoening hebt, zoals atriumfibrilleren (A-Fib), dan zal je arts je gezondheid in de gaten willen houden om je snel de hulp te kunnen bieden die je nodig hebt. Patiënten met A-Fib hebben een abnormale hartslag waardoor zich bloedstolsels kunnen vormen. Dit leidt tot een verhoogd risico op een beroerte en hartfalen. Zodra deze aandoening bij u is vastgesteld, is het dus uiterst belangrijk om uw hart te monitoren om eventuele symptomen op te vangen voordat ze verergeren of om nieuwe symptomen te herkennen. Ambulante monitoring betekent dat uw arts alle juiste gegevens krijgt en de juiste diagnose kan stellen of uw behandelplan kan aanpassen.

Ziektes opvangen zonder symptomen

Sommige ziekten kunnen “liggen en wachten” zonder merkbare tekenen te vertonen. Hartaandoeningen, zoals asymptomatische A-Fib1, kunnen jarenlang bestaan zonder ontdekt te worden. Ongeveer 1 op de 3 mensen boven de 55 heeft last van A-Fib en meer gevallen worden ontdekt naarmate patiënten langer worden gevolgd.

Hoewel een ziekte ‘zonder symptomen’ minder schadelijk lijkt, kan het zeer ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals bloedstolsels die naar de hersenen kunnen reizen en ischemische beroertes veroorzaken. Ongeveer 1 op de 3 ischemische beroertes is cryptogeen2 (heeft geen duidelijke oorzaak), wat de behandeling ervan en het voorkomen van toekomstige beroertes moeilijk kan maken.

Voor patiënten met onbehandelde A-Fib is het risico op een beroerte drie tot vijf keer zo groot3 en kan hun gezondheid daarna ernstiger worden aangetast. Het toedienen van een bepaalde medicatie kan helpen om een nieuwe beroerte te voorkomen als er sprake is van A-Fib, dus het is van vitaal belang om alle informatie te hebben zodat artsen de juiste behandeling kunnen geven. Vroege detectie van A-Fib kan het risico op een beroerte in de hersenen verminderen.

Bewaak je gezondheid zonder beperkingen

Ambulante monitoring kan uw gezondheidsstatus volgen zonder de beperkingen van een klinische omgeving. Mensen die dit type monitoring ondergaan, zijn onafhankelijker en kunnen dagelijkse activiteiten uitvoeren, zoals boodschappen doen, uit eten gaan, het huis schoonmaken of sporten, en dat allemaal terwijl uw apparaat uw arts op de hoogte houdt!

Apparaten zoals het CardiacSense-horloge kunnen voortdurend uw vitale functies bewaken zolang u het draagt en signalen oppikken die zich kunnen voordoen zonder dat u het merkt. Deze worden onmiddellijk naar je arts gestuurd en kunnen hem helpen bij het kiezen van de volgende stappen in je behandeltraject.