Bloeddruk

Onder (bloed)druk

Om zich een weg door je lichaam te banen, moet de druk van het bloed hoog genoeg zijn zodat het door de slagaders naar de kleinere bloedvaten weg van het hart kan stromen. Zoals alles in het lichaam moet het in de juiste balans zijn.

Een hoge bloeddruk kan deze kleine bloedvaten beschadigen en tot gevaarlijke gevolgen leiden als er te veel schade optreedt in organen zoals de hersenen, ogen, het hart of de nieren. Deze bloedvaten kunnen barsten door de druk, wat kan leiden tot een beroerte of aneurysma, afhankelijk van waar het gebeurt in het lichaam. Vaak kan een hoge bloeddruk, of hypertensie, lange tijd aanhouden zonder dat je het merkt.

Een lage bloeddruk kan betekenen dat je organen lijden onder een tekort aan voedingsstoffen of zuurstof of een ophoping van afvalstoffen. Symptomen zijn duizeligheid, flauwvallen, wazig zien en misselijkheid.

Het controleren van je bloeddruk is belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam de juiste balans heeft en om mogelijke complicaties op te sporen voordat ze te ernstig worden.

Je bloeddruk in de gaten houden

Bloeddruk kan gemeten worden met behulp van bloeddrukmanchetten die om je arm zitten, of met elektronische apparaten die automatisch de veranderingen in de bloeddruk horen. Deze automatische bloeddrukmanchetten worden vaak gebruikt in ziekenhuizen en dokterspraktijken. Een polsbloeddrukmeter kan ook pulsaties in je slagaders meten om een snelle en nauwkeurige indicatie van de bloeddruk te geven.

De CardiacSense-app is compatibel met i-Health-bloeddruksensoren met Bluetooth-functionaliteit. In combinatie met de gegevens van het CardiacSense-horloge kun je al je vitale signalen verzamelen voor een holistisch overzicht van je hartgezondheid.