Zuurstofsaturatiemonitor

Zuurstof: een vitale molecule voor het leven

Bloed vervoert zuurstof door je hele lichaam en brengt het naar de cellen die het gebruiken voor energie. Een molecuul in rode bloedcellen, genaamd hemoglobine, wordt gebruikt om zuurstof vast te houden.

Rode hemoglobine betekent dat het vol zuurstof zit, dus wanneer het zuurstofgehalte wordt gemeten, betekent de reflectie van een helderrood licht dat deze moleculen vol zuurstof zitten of “verzadigd” zijn met zuurstof. Dit is het SpO2-niveau. Het zuurstofgehalte in ons bloed moet rond de 95-100% liggen en het meten van veranderingen hierin is dus belangrijk om aandoeningen zoals hartfalen, chronische longaandoeningen of slaapapneu in de gaten te houden.

Hoe zuurstofsaturatie meten

Het meten van SpO2 kan ter plekke of continu gebeuren. De meeste vrij verkrijgbare bloedzuurstofmonitoren van het type vingerclip hebben een automatische modus waarbij ze automatisch worden ingeschakeld wanneer u uw vinger in de clip plaatst, wat betekent dat het moeilijker is om uw vingers of die hand te gebruiken terwijl de monitor om uw vinger zit.

Met het CardiacSense-horloge kun je de zuurstofmonitor de hele dag dragen zonder dat het je hand of vingers hindert. Het CardiacSense medische horloge controleert de zuurstofverzadiging wanneer twee vingers op de sensoren van de ring van het horloge worden geplaatst. Je kunt dus de hele dag je eigen SpO2 meten wanneer je maar wilt, waar je ook bent en wat je ook aan het doen bent.